Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Situaţia femeilor din mediul rural,…

Situaţia femeilor din mediul rural, pedeapsa cu moartea şi violenţa – la APCE

Delegaţia Parlamentului R. Moldova, condusă de deputata Ana Guţu, participă, în perioada 11-16 aprilie, la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară la Strasbourg, Franţa. Din componenţa delegaţiei fac parte deputaţii Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.
În prima zi de şedinţă, pe agenda sesiunii APCE figurează spre dezbatere subiectul privind dimensiunea religioasă a dialogului intercultural. Mai multe personalităţi religioase vor lua cuvântul, inclusiv Patriarhul Daniel al României, Cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios de la Vatican, Berel Lazar, Rabinul-şef al Rusiei, Bernhard Felmberg, reprezentant plenipotenţiar al Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania.

Ordinea de zi a sesiunii include dezbateri cu privire la onorarea de către Georgia a  obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, dreptul de vot al cetăţenilor de la vârsta de 16 ani, situaţia femeilor din mediul rural în Europa, educaţia împotriva violenţei în instituţiile de învăţământ. Discuţiile privind pedeapsa cu moartea în statele membre ale Consiliului Europei şi în cele cu statut de observator se vor finaliza cu o declaraţie a lui Federico Mayor Zaragoza, preşedinte al Comisiei Internaţionale împotriva pedepsei cu moartea.

Prim-ministrul Turciei Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland se vor adresa cu discursuri plenului Adunării, în timp ce Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului, va prezenta raportul de activitate pentru anul 2010.